Als ouderenzorginstellingen in de regio vinden we het belangrijk dat we onze cliënten ondersteunen in wat zij nodig hebben voor een goed leven. En daar hoort een betekenisvol netwerk bij! Een netwerk dat, samen met de betrokken zorgmedewerker, als één team bijdraagt aan de ondersteuning van onze cliënten.
Cliënten, mantelzorgers, vrijwilligers en zorgmedewerkers gaan steeds nauwer met elkaar samenwerken. Daarom is het belangrijk om te weten wat er mag en kan. Welke taken mag u als mantelzorger en vrijwilliger in de zorg uitvoeren en hoe kunt u deze leren? En welke verantwoordelijkheden hebben de betrokken ouderenzorginstellingen? Het is belangrijk dat we met elkaar het gesprek voeren over hoe we met elkaar samen kijken naar kansen, mogelijkheden en oplossingen. Door krachten te bundelen en kleine stappen te zetten om het morgen net even anders te doen, zetten we het goede leven van cliënten centraal!
Met dit overzicht van veelgestelde vragen helpen we u op weg.
Hoe leest u de veelgestelde vragen?
Dit overzicht van meest gestelde vragen is een leidraad om met collega’s, vrijwilligers en mantelzorgers te verkennen wat er mogelijk is in de samenwerking rondom de ondersteuning van cliënten. De termen ‘mantelzorger’ en ‘vrijwilliger’ komt u in de vragen en antwoorden vaak tegen. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn onderdeel van het netwerk van cliënten. Er is juridisch een verschil tussen mantelzorgers en vrijwilligers. Daardoor mogen zij niet altijd dezelfde handelingen verrichten én verschilt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de handeling ook. Daarom geven sommige vragen antwoord op vragen van mantelzorgers en anderen op vragen van vrijwilligers.
Deze pagina krijgt regelmatig een update. Daarom ziet u bovenaan op welke datum er voor het laatst iets is aangepast.
Heeft u na het lezen nog een vraag? Vul dan dit formulier in of mail naar info@leernetwerkdedriehoek.nl. We komen graag bij u terug met een passend antwoord. Zo helpen we elkaar om samenwerken met het netwerk nog verder te versterken.
Aanmeldproces
Hoe kan ik me aanmelden voor een activiteit?
U kunt zich aanmelden door naar onze agenda te gaan. Selecteer een activiteit en kies een beschikbaar tijdslot. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen!
Ben ik verplicht om als mantelzorger de zorg te helpen en een training te volgen?
Nee, u bent dit niet verplicht. De zorgmedewerker bespreekt met u en het netwerk van uw naaste hoe we samen zo goed mogelijk kunnen zorgen voor uw naaste. En welke rol u kunt en wenst op u te nemen.
Krijg ik een bevestiging van mijn inschrijving voor een bijeenkomst?
Ja! Als u zich via de website krijgt u standaard een bevestigingsmail.
Kan ik mij samen met een ander aanmelden voor een informatiebijeenkomst of vaardigheidstraining?
U kunt samen komen naar een informatiebijeenkomst of vaardigheidstraining. Wij vragen u wel om per persoon het aanmeldformulier in te vullen.
Ik heb me aangemeld via de website en ben toch verhinderd. Hoe kan ik dit doorgeven?
U kunt een mail sturen naar info@leernetwerkdedriehoek.nl.
Moet ik mij voorbereiden op de vaardigheidstraining?
Bij een aantal trainingen krijgt u bij de bevestiging van uw aanmelding tips over de voorbereiding.
Krijg ik een bewijs van deelname?
Ja
Krijgt de zorgorganisatie na afloop bericht dat ik aanwezig ben geweest?
Ja, de trainer houdt een presentielijst bij en geeft deze door aan de zorginstelling waarvan uw naaste zorg ontvangt.
Zijn er kosten verbonden aan het aanmelden en volgen van een leeractiviteit?
Nee, ons aanbod is gratis.
Welke informatie kan ik van de website afhalen?
a. Tipkaart
b. Brochure van de vaardigheidstrainingen
Krijg ik een vergoeding als ik een rol ga spelen in het zorgproces?
Als u meer voor uw naaste als mantelzorger wilt betekenen, dan bieden wij kosteloos trainingen aan.
Voor een eventuele financiële vergoeding verwijzen we u naar het beleid van de zorgorganisatie.
Samen zorgen voor uw naaste/een cliënt
Ik wil graag een klein onderdeel van de zorghandeling leren. Kan dat ook?
Ja, dat is mogelijk. In dit geval vragen wij u contact op te nemen met een verzorgende of verpleegkundige die de zorg levert. Hiervoor is een instructie in de woonomgeving van uw naaste meer passend.
Mag ik na het volgen van de leeractiviteit de zorghandeling uitvoeren?
Nee, een vereiste hiervoor is dat degene die de zorg ontvangt eerst toestemming geeft. Ook zal na het volgen van de training een zorgmedewerker met u meekijken of u de handeling juist uitvoert.
Wat als ik me niet bekwaam voel?
Pas als u zich bekwaam voelt om een zorghandeling uit te voeren, mag u deze uitvoeren. Als u zich op enig moment niet meer bekwaam voelt, meld dit dan bij een zorgmedewerker die u heeft begeleid óf die ook zorg verleent aan uw naaste. We helpen u graag verder.
Ben ik onderdeel van het zorgteam als ik ben getraind en meer zorg ga verlenen?
Tot op zekere hoogte bent u onderdeel van het team. Samen met de zorgprofessionals maakt u namelijk afspraken over wat u wanneer doet. De afspraken worden vastgelegd op de afdeling of in het buurtteam dat bij uw naaste langskomt om zorg te verlenen. En bij vragen kunt u altijd terecht bij een zorgmedewerker. De zorgmedewerkers monitoren ook regelmatig hoe het met u gaat en of u de zorghandeling op juiste wijze uitvoert.
Hoe weet ik wat ik moet doen?
Tijdens de vaardigheidstraining ontvangt u veel informatie. U ontvangt ook een brochure, deze is ook te downloaden op deze website. Ook gaat u in praktijk oefenen met een zorgmedewerker. Als u weet wat u moet doen en u, de cliënt/uw naaste én de zorgmedewerker zich daar goed bij voelen, dan kunt u zelfstandig de betreffende zorghandeling uitvoeren.
Mag ik het dossier lezen?
Wanneer u eerste contactpersoon bent en degene die zorg ontvangt akkoord is, mag u het dossier lezen. Voor de regels hierover voor vrijwilligers verwijzen we u naar de zorgorganisatie.
Aan wie geef ik mijn observaties (bijzonderheden) m.b.t. cliënten door?
U kunt altijd terecht bij een zorgmedewerker om dit door te geven. Als u extra handelingen gaat uitvoeren nadat u de instructie of training hebt gehad, zal de zorgmedewerker ook aangeven bij wie u terecht kunt voor vragen.
Ik ben heel lang mantelzorger geweest en wil nu anderen helpen. Kan dat?
Dat kan zeker. Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt ervoor kiezen als vrijwilliger in de zorg aan de slag te gaan of betaald in de zorg te gaan werken als bijvoorbeeld zij-instromer. Houd er rekening mee dat u de zorgtaken die u deed voor uw naaste als mantelzorger niet zomaar ook kunt doen voor anderen.
Als u werkt als vrijwilliger of medewerker is de zorgaanbieder verantwoordelijk voor de zorg. De zorgaanbieder zal dan aangeven bij welke cliënten u welke zorgtaken mag uitvoeren. Hierbij is het niet altijd nodig dat u in het bezit bent van een zorgdiploma. U kunt ook als vrijwilliger via De Driehoek één of meerdere vaardigheden aanleveren waarna u, met instemming van cliënten, een aantal handelingen mag uit gaan voeren.
Wat kan ik doen als ik mij overvraagd of overbelast voel?
Als u zich overvraagd of overbelast voelt, is het belangrijk om hier over te praten. Dit kan natuurlijk met de zorgmedewerker of uw contactpersoon in de organisatie. De zorgmedewerker kan dan samen met u bepalen of u de zorg nog aan kan en wat er (tijdelijk) zal moeten veranderen. Wat kunt u nog wel doen en wat niet meer? En welke ondersteuning hebt u nodig? U kunt informatie vinden op de website van MantelzorgNL, maar ook bieden plaatselijke welzijnsaanbieders in de regio diensten aan waar u gebruik van kunt maken. De zorgmedewerker kan u hierover meer vertellen.
Aansprakelijkheid, verantwoordelijkheid en fouten
Ben ik aansprakelijk als vrijwilliger wanneer ik een fout maak?
Een fout maken kan altijd. Het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken en van te leren.
U bent aansprakelijk als u een handeling uitvoert, waarvoor u zich niet bekwaam voelt of niet geschoold bent. Of wanneer u geen toestemming van de betreffende cliënt hebt gekregen.
Als u als vrijwilliger een onopzettelijke fout maakt, dan is de zorginstelling waar de vrijwilliger de werkzaamheden verricht aansprakelijk. De zorginstelling heeft een aansprakelijkheidsverzekering hiervoor.
Als ik als mantelzorger een fout maak, ben ik dan zelf verantwoordelijk?
U bent als mantelzorger zelf verantwoordelijk voor de zorg die u biedt, omdat de zorg plaatsvindt in de relatie tussen u en uw naaste. Het kan gebeuren dat er iets misgaat, ook in de woning van uw naaste in een zorginstelling. De inspectie zal u dan niet aanspreken op de fout. Dit gebeurt alleen als u met opzet fouten maakt. In dat geval kan de inspectie eventueel aangifte doen. Daarnaast heeft de zorginstelling ook een verantwoordelijkheid. De zorginstelling moet namelijk controleren of u de taken die u op zich heeft genomen, goed kunt uitvoeren.